Förälder nära bebis
Logga: Barnens bästa i fokus
Glatt barn springer

Olika former av närhet

Skrevs den 13 Jul 2017 av Pernilla Silverblood

Kategori: Narhet

En bebis som skriker i barnvagnen trots att den har både ätit och sovit och har en ren blöja. Ett litet barn som inte vill somna i sin säng på kvällen. En tonåring med brustet hjärta. Alla har de gemensamt att de skulle må bättre av närhet. Människan har ett biologiskt behov av fysisk kontakt. Åtskilliga studier visar hur viktigt det är för människor i alla åldrar att bli berörda av människor de litar på. Det ökar välbefinnande och immunförsvar, och kan samtidigt dämpa smärta och hjärtbesvär.

De första åren mår barnen bäst av närhet dygnet runt. Det finns många olika sätt att ge sina barn närhet, till exempel genom amning, säker samsovning, att använda bärsjal istället för barnvagn och framför allt tid för familjen att umgås tillsammans.

Amning

Världshälsoorganisationen (WHO) förespråkar amning i minst två år, baserat på många studier om vad amning innebär för både barn och vuxna. Nyfödda bebisar bör få möjlighet att amma redan den första timmen i livet och bör sedan matas uteslutande med bröstmjölk i sex månader. Sedan fyller inte amningen bebisens näringsbehov längre, men det fyller ändå många andra behov för det växande barnet. Bebisar som är 6 månader gamla behöver få kompletterande näring (mat) men ändå fortsätta delammas minst tills de har fyllt två år, gärna ännu längre. Det naturliga för människan är att amma varje barn tills det är 3-7 år.

Många kvinnor kan uppleva att det är svårt att amma, att bebisen inte verkar vilja amma eller att det gör ont i brösten. Samhället kan ibland göra det ännu svårare, med dömande blickar och okunniga kommentarer. För den som har barnens bästa i fokus finns det stöd att få genom Amningshjälpen.

Säker samsovning

För många föräldrar känns det helt naturligt att sova nära sina nyfödda barn. Vidtar man lämpliga åtgärder så kan det dessutom vara säkrare att sova tillsammans än att lämna bebisen ensam i en egen säng. Föräldrar som sover med en hand på bebisen vaknar ofta omedelbart om bebisen rör på sig på “fel” sätt. Samsovning främjar dessutom ammandet när bebisen redan ligger nära, då mamman kan fortsätta vila under amningen utan att behöva gå upp ur sängen och sätta sig tillrätta någon annanstans. I många fall bidrar det till bättre sömn för hela familjen.

Säker samsovning innebär att bebisen ligger bredvid föräldrarnas huvud, inte längre ner. Det kan vara bra med en kant så att föräldrarna inte rullar för nära bebisen i sömnen, till exempel med hjälp av så kallade bebisbon (baby nests) eller rullade handdukar. Föräldrarna bör vara helt nyktra när de somnar, och därför undvika alkohol, droger och vissa mediciner före läggdags. Bebisen ska sova på en ganska tom yta, utan för mycket kuddar, täcken och/eller gosedjur. Bebisen ska inte heller använda samma täcke som föräldrarna.

Allteftersom barnet blir större kan familjen med fördel fortsätta samsova. Många barn väljer själva att sluta samsova när de är ca 3-9 år gamla. Familjer med många barn väljer ibland att ställa flera dubbelsängar bredvid varandra för att hela familjen ska få plats tillsammans, andra väljer att låta några barn sova med den ena föräldern och andra barn med den andra föräldern.

Kroppskontakt

Även på dagtid mår de minsta barnen bra av att vara nära sina föräldrar. Det nyfödda barnet, som sover stora delar av dagen, kan sova i en bärsjal eller bärsele tätt mot ena förälderns kropp. Detta är ett utmärkt tillfälle för den icke ammande partnern att knyta an till sin bebis. Bebisar som blir burna behöver sällan skrika hysteriskt för att få sina behov mötta eftersom det räcker med kroppsspråk för att den vuxna ska förstå vad bebisen behöver.

Barn trivs i bärdon även när de blir lite äldre, men när de är ca 2-4 år brukar de föredra att förflytta sig själva med sina fötter eller andra färdmedel.

Tid

Våra barn behöver inte bara fysisk närhet, de behöver även mental närvaro. Stanna upp och umgås med dina barn, dedikera tid varje dag som bara är barnens. När barnen talar är det viktigt att lägga ifrån sig det man gör för tillfället för att kunna ha ögonkontakt när man lyssnar. Om familjen har möjlighet att leva lite billigare, lite enklare, så kan det vara värt att gå ner i deltid under småbarnsåren för att ge barnen så mycket tid som möjligt med sina viktigaste kontakter - familjen. Tänk på att barnomsorg är mer till för föräldrarna än vad det är för barnen. Barnen mår bäst av att vara med sin familj ända tills de är gamla nog (och talföra nog) att själva be om något annat. Överväg er möjlighet att själva ta ansvar för barnens omsorg så länge det är möjligt.